USEIN KYSYTTYÄ ILMALÄMPÖPUMPUISTA

USEIN KYSYTTYÄ

Katso alta ilmalämpöpumppuihin liittyvät usein kysytyt kysymykset.

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu koostuu kahdesta yksiköstä: sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä.

Kompressori tuottaa tarvittavan paineen kierrättämällä yksiköiden välillä kiertävää kylmäainetta.

Ulkoyksikössä kylmäaine höyrystetään, jolloin se sitoo tehokkaasti lämpöenergiaa itseensä. Tämän jälkeen kylmäaine siirretään sisäyksikölle, jossa se nesteytetään, ja tässä yhteydessä lämpö luovutetaan kylmäaineesta.

Hyöty saavutetaan siitä, että tämän koko prosessin pyörittämiseen kuluu vain noin neljännesosa sähköenergiaa verrattuna siihen, minkä laite tuottaa takaisin lämpöenergiana.

Mikä on SCOP-luku?

SCOP eli lämmityskauden lämpökerroin on luku, joka kertoo lämpöpumpun energiatehokkuudesta koko lämmityskaudella.

SCOP-lukuun sisältyy vuotuinen peruslämmitystarve, joka lasketaan kertomalla lämmityksen mitoituskuorma (Pdesignh) vuotuisella tuntimäärällä peruslämmitystarpeen täyttämiseksi.

SCOP-arvojen vertailussa on tärkeää katsoa myös, millainen on ilmoitettu lämmityksen mitoituskuorma (Pdesignh). Erikokoisilla lämmityksen mitoituskuormalla ilmoitettuja SCOP-arvoja ei voi suoraan vertailla keskenään.

SCOP-lukemia voidaan ilmoittaa kolmella eri ilmastoalueella: lämmin, keskimääräinen ja kylmä. On hyvä myös varmistaa, mitä ilmastoaluetta ilmoitettavassa arvossa on käytetty.

Mikä on SEER-luku?

SEER on jäähdytyksen vuotuinen kylmäkerroin.

Riittääkö ilmalämpöpumppu pienen tilan (mökki, autotalli, varasto) ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi?

Ilmalämpöpumpun sanotaan aina olevan lisälämmönlähde. Uusimmat Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput sisältävät Hyper Heating -teknologian, jonka avulla lämpöteho pysyy korkealla kovillakin pakkasilla. Tämän ansiosta et välttämättä tarvitse toista lämmönlähdettä. Kohteet ovat kuitenkin erilaisia; asiaan vaikuttaa esim. seinän- ja yläpohjan eristeet.

Kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa kovalla pakkasella tai, kun sille ei ole tarvetta?

Mitsubishi Electric-ilmalämpöpumput voivat olla käytössä ympäri vuoden. Laitteesta saa aina hyötyä kovillakin pakkasille eli laitetta ei kannata sammuttaa. Mikäli ilmalämpöpumpun käynnistää kesken kovan pakkaskauden, tulisi sähköt olla kytkettynä vuorokausi ennen laitteen käynnistystä.

Mikä on sulatustoiminto?

Ilmalämpöpumppu ottaa lämmitysenergian suoraan ulkoilmasta. Ulkoilma sisältää aina myös kosteutta, joka pakkasella tiivistyy ulkoyksikön patterin pintaan. Ilmalämpöpumpun automatiikka seuraa jatkuvasti ulkoyksikön patterin huurtumista ja käynnistää automaattisen sulatustoiminnon tarpeen mukaan.

Sulatustoiminnon aikana jää ja huurre sulaa, jolloin vesi tippuu ulkoyksikön alle. 

Sisäyksikkö pitää sulatustoiminnolla erilaista ääntä?

Ilmalämpöpumpun oma automatiikka sulattaa ulkoyksikköön tiivistynyttä huurretta/jäätä tarpeen mukaan. Sulatustoiminnon aikana sisäyksiköstä saattaa kuulua normaalista puhallusäänestä poikkeavampaa ääntä. Sulatustoiminnon jälkeen laite palautuu normaaliin toimintatilaan.

Sulatustoiminto tapahtuu vain lämmityskäytöllä.

Mikä on kompressorin invertteri-teknologia?

Kun laite toimii invertteriteknologialla, se tarkoittaa sitä, että ulkoyksikön kompressori ei sammu ja käynnisty jatkuvasti uudestaan tuottaakseen lämpöä/viilennystä. Invertterikompressrori muuttaa tehoa tarpeen mukaan. Näin kompressorin käyttöikä pitenee ja lämpötilavaihtelut sisätilassa pysyvät minimaalisina

Kuinka alhaisilla lämpötiloilla ilmalämpöpumppu toimii?

Nykyajan Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumput tuottavat lämpöä vielä -35 °C ulkolämpötilassa.

Onko ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen kallista?

Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen ei ole kallista eikä se syö talven aikana kertyneitä energiansäästöjä. Talvella lämmitettäessä -10 °C ulkolämpötila-asteessa sisälle halutaan esimerkiksi +22 °C. Tällöin lämpötilaero on 32K. Kesällä jäähdytettäessä +30 °C ulkolämpötilassa sisälle halutaan esimerkiksi +25 °C. Tällöin lämpötilaero on vain 5K. 

Kesäajan jäähdytys maksaa n. 0,50€/päivä eli jäähdytys on edullista mukavuutta.

Mikä on kylmäaine?

Yksinkertaisesti kylmäaine on neste/kaasuseos, joka liikkuu ilmalämpöpumpun sisä-, ja ulkoyksiköiden välillä. Tämä kylmäaineen kierto saa ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhaltamaan sisätilaan joko lämmintä tai kylmää ilmamassaa.

Mikä on ylläpitolämpötila?

Ylläpitolämpötilalla tarkoitetaan sitä, että voit asettaa ilmalämpöpumpun tuottamaan normaalia huonelämpötiloja matalampia lämpötiloja (10–16 °C).

Suosituimmissa Mitsubishi Electric -ilmalämpöpumpuissa tavoitelämpötilan voi asettaa 10–31 °C:n välillä asteittain.

Voinko ostaa vain asennuksen itse hankkimalleni laitteelle?

Takuu- ja vastuuasioista johtuen asennamme vain omia myymiämme laitteita. Toimimme kylmäalalla vastuullisesti ja vain näin voimme taata kaikille asiakkaille toimivan kokonaisuuden. Lisäksi asennusresurssimme on mitoitettu omien laitteiden asennukseen. Huomioi myös, että ostamalla laitteen asennettuna ammattiliikkeeltä tulee kokonaiskustannukset varmasti edullisemmaksi.

Asennatteko lämpöpumput itse?

Asennamme kaikki myymämme lämpöpumput yrityksen omalla henkilöstöllä. Tämä tarkoittaa sitä, että saat laitteen ja asennuksen yhdeltä ja samalta yritykseltä, jolloin mahdollisissa takuuasioissa vastuuta ei tarvitse miettiä myyjä- ja asennusliikkeen välillä.

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa kerrostaloon?

Ilmalämpöpumpun voi asentaa myös kerrostaloasuntoon ja kerrostaloasennukset ovatkin yleistyneet huomattavasti. Kerrostaloissa ilmalämpöpumppu asennetaan pääsääntöisesti pelkästään jäähdytyskäyttöön.

Kerrostalokohteissa saattaa joskus tulla vastaan rajoituksia, jotka estävät laitteen asennuksen.

Ota yhteyttä, niin etsitään sinulle sopiva ratkaisu kerrostaloasunnon jäähdytykseen.

Pitääkö ulkoyksikkö suojata?

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikköä ei tarvitse pääsääntöisesti suojata katoksella tai suojakotelolla. Ilmalämpöpumppu on tehty kestämään sille ulkona aiheutuvat rasitukset. Katokset ja suojakotelot ovat tarkoitettu visuaaliseksi näkösuojaksi.

Katos tai suojakotelo voi tulla tarpeeseen, jos on vaara, että katolta tai räystäältä pääsee putoamaan lunta/jäätä ulkoyksikön päälle.

Toimipisteeemme sijaitsee Raumalla yli 600 m2 toimitiloissa. Yritys on täysin yksityisomistuksessa. Henkilöstömme koostuu lähes kahdestakymmenestä alansa ammattilaisesta.

Suoritamme urakointia pääsääntöisesti Satakunnan alueella. Yksittäisiä asennusprojekteja suoritamme myös muualla Suomessa ja ulkomailla.

Laajat palvelut ovat kaikkien käytettävissä. Asiakkaitamme ovat julkishallinto, yritykset, rakennusliikkeet, taloyhtiöt ja kotitaloudet.

YHTEYSTIEDOT

Hakuninvahe 1, 26100 Rauma

02-8376 6100

info@satatech.fi

Avoinna arkisin 7.00-16.00

Y-tunnus: 2575266-3

Seuraa meitä Facebookissa

Seuraa meitä Instagramissa

©2024 Satatech Talotekniikka Oy